Jakei kalorie jeść? Jak schudnąć

Co zrobić, aby schudnąć? Deficyt kaloryczny – Czy warto i jak się za niego zabrać.

Jeśli zaczynasz dopiero swoją przygodę z utratą zbędnych kilogramów, w internecie znajdziesz aż przytłaczającą ilość diet. To jednak może nie wystarczyć. Aby prawdziwie zrozumieć jak wygląda taki proces spalania tkanki tłuszczowej, musisz zagłębić się w temat kalorii i tego, jak one działają. W tym artykule dowiesz się co tak naprawdę oznaczają kalorie i jaką rolę odgrywają w naszej codziennej diecie oraz jak tak naprawdę schudnąć.

Dlaczego zrozumienie pojęcia kalorii jest tak ważne?

Kalorie – słowo najczęściej słyszane, szczególnie podczas tematów żywieniowych i dietetycznych. To wokół tego słowa właśnie będziemy się skupiać. Kalorie określają ilość energii wyprodukowanej oraz zużytej przez nasz organizm. Praktycznie każdy produkt spożywczy zawiera kalorie. Dzięki znajomości naszego zapotrzebowania będziemy mogli określić, ile powinniśmy spożywać.

Jak szybko schudnąć? Co zrobić żeby schudnąć?

Obliczanie wskaźnika masy ciała

Wiele osób decyduje się na „głodówkę”, uważając, że mają nadwagę przez co rodzą się nam nowe kompleksy. Prawda bardzo często okazuje się być inna i nasza waga mieści się w zdrowych normach. Aby to określić warto skorzystać z kalkulatora BMI. Jest to wskaźnik masy ciała, narzędzie stosowane do oceny proporcji między wagą a wzrostem. Pomaga nam określić, czy nasza waga mieści się w granicach normy. BMI można obliczyć samemu lub skorzystać z kalkulatora BMI.

Co jeść, żeby schudnąć?

Zanim zaczniemy się o tym rozpisywać, należy zauważyć jeden istotny fakt. Nie co a ile. W kwestii liczenia kcal nie ma znaczenia, czy jemy 500kcal pizzy czy orzechów. Oczywiście lepiej wybrać tą drugą opcję ze względu na lepsze mikro i makroskładniki, co się przełoży na lepsze samopoczucie i większy wkład w budowanie tkanki mięśniowej. Efekt przybierania masy jednak będzie taki sam w obu przypadkach.

Jak zatem stracić na wadze?

Cały fenomen obniżenia poziomu naszej tkanki tłuszczowej polega na tzw. deficycie kalorycznym. Nie ma diety która na tym się nie opiera. Jest to absolutna podstawa. Czym zatem jest deficyt kaloryczny i jak go wykorzystać, aby schudnąć?

Każdy człowiek będzie miał inne zapotrzebowanie energetyczne czyli ilość energii potrzebna organizmowi do podtrzymania podstawowych funkcji życiowych oraz wykonywania codziennych aktywności. Nadmiar naszego zapotrzebowania przemienia się w tkankę mięśniową lub tłuszczową. Zapotrzebowanie kaloryczne zależy od aktywności fizycznej oraz ilości spożywanego jedzenia.

Nie trudno się domyślić zatem, że deficyt kaloryczny jest niczym innym niż zmniejszeniem naszego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Przykładowo jeśli nasze zapotrzebowanie wynosi 3000 kcal, gdy będziemy jeść 2500 kcal nasza waga będzie maleć, natomiast w przypadku przekroczenia 3500 kcal – wzrośnie. Zapotrzebowanie kaloryczne możecie policzyć tutaj.

Deficyt kaloryczny kalorie

Zalecane produkty o niskiej wartości kalorycznej

Podczas spalania tkanki tłuszczowej nadal należy pamiętać o odpowiednim dostarczaniu makroskładników do naszego organizmu. Warto dbać o odpowiednią ilość białka, węglowodanów oraz zdrowych tłuszczy. Poniższa lista to tylko kilka propozycji, które możemy włączyć do naszej diety:

  • Ryby
  • Warzywa
  • Pieczywo pełnoziarniste
  • Chude mięso
  • Orzechy
  • Owoce
  • Jogurty greckie lub produkty typu skyr
  • Jajka

Czy schudnąć jest trudno?

Cóż, to zależy od nastawienia danej osoby. Oczywistym jest fakt, że jeśli będziesz konsekwentnie dążył do swojego celu to prędzej lub później go osiągniesz. Jednym jest zdecydowanie łatwiej stracić zbędne kalorie niż innym, jednak jeśli usłyszeliście od kogoś, że on „genetycznie już nie schudnie”, to po prostu robi coś źle.

Dieta to nie tylko to, co jesz. To sposób, w jaki żyjesz.

Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z siłownią i nie wiesz, jak się za to zabrać, zachęcamy do przeczytania tego artykułu.